Spotify Hoofdkantoor in Zweden

Spotify Hoofdkantoor in Zweden

De Zweedse muziekstreaminggigant Spotify zei afgelopen dinsdag dat het Zweden de rug zou toekeren voor verdere uitbreidingen in het land als er niets aan de hoge taksen, het tekort aan degelijke woningen en het verouderde schoolsysteem zou gedaan worden.

Daniel Ek en Martin Lorentzon, die Spotify in 2008 oprichtten, publiceerden een open brief op de website Medium, waarin ze hun bekommernissen met betrekking tot Zweden in detail uit de doeken deden.

“De mensen die de wetten stemmen en bepalen, moeten zich realiseren dat we beroep moeten doen op een globale talentenmarkt en daar moeten concurreren en dat de prijs voor inferieure omstandigheden hoog kan zijn. We overleggen nu of we onze huidige business in Stockholm of in New York gaan laten groeien,” schreven ze.

Werknemers spotify vinden geen huurwoning in Zweden

De twee wisten ook nog te vertellen dat ze momenteel veel moeilijkheden ondervinden om kwalitatieve personeelsleden aan te werven omwille van het tekort aan huurappartementen in de hoofdstad Stockholm, waar Spotify haar hoofdkwartier heeft en waar de gemiddelde wachttijd om officieel een appartement te verkrijgen momenteel 13 jaar is. Er bestaat in Zweden ook een onofficieel systeem maar deze verhuurtijden zijn vaak voor een korte termijn, soms illegaal en de huurprijzen voor deze woningen zijn overdreven hoog ten opzichte van normale huurprijzen. De enige optie voor mensen die op zoek zijn naar een woning is om er een te kopen.

“Het is moeilijk om mensen te overtuigen voor Spotify naar Zweden te komen en meteen een duur appartement te kopen,” zeiden Ek en Lorentzon. Het duo kloeg ook over het gebrek aan degelijke programmeercursussen in de Zweedse scholen.

Zweedse belastingen op aandelen veel te hoog

“Houtbewerking is nog steeds een verplicht vak in Zweden, terwijl programmeren dat niet is,” vertelden ze. Tot slot uitten ze ook hun ongenoegen over de hoge Zweedse belastingen op bijvoorbeeld aandelen. Volgens hun berekening betaalt men in Zweden 70% belasting terwijl dat maar 25% in Duitsland en 15 tot 20% in Amerika is.

“Stel je voor hoe fantastisch het zou zijn als Zweden een land zou zijn waar werknemers mee eigenaar van hun bedrijf zouden kunnen worden,” schreven ze. Ze herinnerden de Zweedse staat dat van de 5 grootste start-ups in het land (Spotify, Skype, King, Mojang en Klarna), er momenteel al 3 in Amerikaanse handen zijn.