Spotify

Ben jij net zoals ik een kind van de jaren 90? Of beter gezegd een kind dat in de jaren 80 werd geboren en dat helemaal in de muziekwereld van de jaren 90 werd ondergedompeld? Dan weet je even goed als ik dat enkele van de nummers uit de gouden jaren 90 nog steeds ergens in ons achterhoofd zijn blijven hangen en dat we bij het horen van enkele noten van een van deze nummers we weer nostalgisch en reikhalzend aan de tijden van toen terugdenken.

jaren 90 data uit het jaar 2014

Matt Daniels, een data scientist en editor van Polygraph, ontdekte welke van deze 90’s nummers echt als tijdloos kunnen beschouwd worden door hopen Spotify gegevens te bekijken, te combineren en te analyseren. Hij bekeek de catalogus van jaren 90 liedjes van Spotify en bekeek vervolgens ook het aantal keer dat ze tot nu toe werden afgespeeld om zo tot een top 10 van tijdloze jaren 90 songs volgens Spotify te komen. Hierbij werkte hij met de gegevens uit het jaar 2014 (het meest recente jaar beschikbaar).

Daniels geeft aan dat het tot recent onmogelijk was om de populariteit van oudere muziek echt te gaan meten. Nu echter verzamelt Spotify een degelijke hoeveelheid gegevens over de groepen die we in ons hart dragen en ook hoeveel keer we ze nog steeds beluisteren. Daniels werkte met Spotify samen om de 90’s gegevens te verzamelen en te analyseren.

Top 10 jaren 90 nummers op Spotify

Hier is de top 10 van jaren 90 nummers die nog steeds als een onvergetelijke herinnering door ons hoofd krioelen.

  1. Whitney Houston — “I Will Always Love You”
  2. Radiohead — “Creep”
  3. Metallica — “Enter Sandman”
  4. Dr. Dre — “Still Dre”
  5. Nirvana — “Come as You Are”
  6. Blackstreet — “No Diggity”
  7. Red Hot Chili Peppers — “Under the Bridge”
  8. Oasis — “Wonderwall”
  9. Goo Goo Dolls — “Iris”
  10. Nirvana — “Smells like Teen Spirit”